de Staat


Berichthistoriek (over veldslagen en Paris-Roubaix)
april 9, 2011, 11:23
Filed under: Hesperolletjes, Sport

Bekentenis: Ik lees The Daily What (het is een aanrader, want grappig en dagen sneller dan de Belgische media om iets op te pikken).

Daar vond ik de link naar deze interactieve ‘conflictenkaart‘.
Voor de fun zocht ik die (zee)slag bij Zierikzee op waarbij de Vlamingen in augustus 1304 van de Fransen (en de Hollanders) op hun doos kregen… maar die staat er niet op.
Wat er wel op staat is de slag bij Mons-en-Pévèle (een week later!) waar ze allebei vonden dat ze gewonnen waren (later bleek de één al wat meer gewonnen te hebben dan de andere). Anyway, omdat het die dag niet altijd even vlot liep houden ze hier in Brugge al meer dan 700 jaar de Blindekensprocessie (ik ben nog geen enkele keer gaan kijken).

Maar Mons-en-Pévèle dus. Daar is het nu ook nog elk jaar oorlog. Zoals komende zondag bijvoorbeeld met kasseistrook 10 (kaartje)  in Parijs-Roubaix (49km van de aankomst). Parijs-Roubaix dat trouwens net zomin in Parijs start als de ronde van Vlaanderen rond Vlaanderen gaat (of een poging daartoe doet) (tss, sisi’s).

En nu we toch over fietsen bezig zijn. Ik heb een route uitgezet om van de Tourmalet naar Parijs te fietsen (914km) … en net voor Parijs gaat die door Athis-Mons (waar de Orge en de Seine samenvloeien, en waar dit fietspad eindigt, dat ook) … en laat dat nu net de plaats zijn waar na die oorspronkelijke veldslag bij strook 10 in 1305 het Verdrag van Athis-sur-Orge werd gesloten. (ik heb de route gisteren afgewerkt en dat van dat verdrag pas vandaag gevonden)

Voila, Genoeg cultuur voor vandaag.
Wanneer begint die koers?

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s