de Staat


in de glasklas (1)
oktober 25, 2010, 18:45
Filed under: Huiswerk, Vormgeving | Tags: ,

Afgelopen zaterdag bracht mij -naast een hoop nieuwe kleren, teveel regen, een gezellig etentje, en die fuif van hieronder- ook de eerste les van een cursus glas-in-lood.
Het is de bedoeling om na zes lessen van 3 uur een glasraam klaar te hebben… en als het tempo van de eerste sessie aangehouden wordt zal dat zeker geen probleem zijn.

So far leerden we:
Dat wij gebruik gaan maken van van mondgeblazen antiek glas, maar dat het ook gedaan wordt met kathedraalglas en vensterglas.
Dat antiek glas is niet echt antiek maar wordt wel op de traditionele manier gemaakt (geblazen en geknipt), kathedraalglas is niet uit een kathedraal gepikt (of ‘geleend met al dan niet veronderstelde toelating’), en ook niet uit een kerk of moskee, maar wordt gewoon machinaal gegoten met een reliëftje, … en vensterglas is gewoon enkel vensterglas.
Daarnaast stond ik er ook wel van te kijken dat glas eigenlijk niet versneden wordt, maar wel getrild (niet gekrast) en vervolgens gekraakt. Dat trilen gebeurt met een ‘mes’ met op het uiteinde een wieltje. Als je na dat trillen de boel niet kraakt verwatert het tril-effect en herstelt het glas zich terug tot wat het was. (ik wist dat niet)

Vóór die technische uitleg mocht er al eens door wat boeken gebladerd worden (om inspiratie op te doen), en werd er voorzichtig gevraagd naar de verwachtingen (neen, we maken hier geen Tiffany-toestanden, dat is glas in koper, geen glas in lood). Het viel me bij die verwachtingen en tijdens het ontwerpen op dat meisjes en jongens van boven de 50 (70% van de medecursisten) iets hebben met weelderige bloemen en op- of ondergaande zonnen (met stralenbundels! Jaha, Jezus is je glasklas-vriend!).

Zelf ging ik oorspronkelijk voor ‘glooiend landschap met novembermist en horizonhuis’ … maar toen vond ik dat die tekening beter uitkwam als het boeltje op z’n kant gedraaid werd en moest er nog een nieuwe naam verzonnen worden. Probleem is wel dat ik niet meer weet wat het gekantelde ontwerp moest voorstellen. Zaterdag was het nochtans overduidelijk.
5 dagen moeten volstaan om iets geloofwaardigs te verzinnen. Het moet, het ontwerp werd al uitvergroot en op karton uitgezet om daaruit -met een 3-benige schaar- de vorm van de verschillende stukken glas te knippen!

*voelt een idee komen*

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s