de Staat


Kort door de bocht (over lettertypes)
juli 25, 2010, 16:58
Filed under: Vormgeving | Tags:

Citaat uit de richtlijnen van een school voor het opmaken van de bundel van een GIP.

Gebruik lettertypes

’Schreefloze’ lettertypes bevorderen de leesbaarheid, ook bij projectie.
Voor teksten wordt Times New Roman dikwijls als standaardlettertype gebruikt. Dit lettertype is alleen maar geschikt voor minder kwaliteitsvol drukwerk, bv. op krantenpapier.

Als gip-standaardlettertype bevelen we de volgende types aan:
Arial, Verdana, Trebucet, Tahoma, Shruti, of Century Gothic

Ik vind het eigenlijk wel erg dat een school dit aan z’n leerlingen durft vertellen, en daarom… een korte inleiding naar lettertypekiezen:

3 stappen in het kiezen van een lettertype:

1. resultaat op papier of pc

Vroeger werd er vooral een onderscheid gemaakt tussen letters met en zonder schreven (meer daarover in het volgende punt). Nu wordt de eerste selectie bepaald door het medium waarop je het lettertype wil gebruiken.

Er zijn lettertypes die perfect overkomen op papier, maar helemaal niet ‘werken’ op een pc, en omgekeerd. Het is een kwestie van weergavekwaliteit, van dpi vs ppi.  De kwaliteit van drukwerk is hoger dan wat beeldschermen kunnen weergeven, waardoor er op papier meer details zichtbaar zullen zijn.

Bij types die specifiek ontwikkeld zijn om op een beeldscherm te gebruiken werd rekening gehouden de beperkingen van de weergavemogelijkheden, en de manier waarop het oog daarmee omgaat. Omwille van die specifieke vormgeving zijn ze minder geschikt om te gebruiken op papier. (voorbeelden: Verdana, Tahoma, Trebuchet, en Georgia – bijhorend artikel)

Concreet:
– vermijd voor beeldschermweergave lettertypes die niet vloeiend -of met genoeg detail- getoond worden  (soms lijkt het alsof iemand er met een machete op loos ging)
– gebruik op papier geen types die ontworpen werden voor gebruik op beeldschermen

Extra:
Voor elk ‘papieren lettertype’ werd er na de digitale boom wel een beeldschermvriendelijke variant ontwikkeld. Voor Times New Roman (veelgebruikt voor leesboeken) is dat bijvoorbeeld Georgia (zoals op website van De Standaard).

.

2. titel en/of tekstblok

Waar het in het eerste punt over de weergave ging, gaat het hier over duidelijkheid en leesgemak.

Voor de hoofdtitel geldt simpel: Kies er degene uit die het best past bij de aard van de tekst, en de gelegenheid waar ze gebruikt zal worden. (soms mag het echt wel iets meer zijn)

Voor inleidingen, tussentitels, onderschriften en hoofdteksten kies best een neutraal lettertype, en blijft je bij voorkeur binnen dezelfde familie. Inleidingen kunnen bijvoorbeeld cursief staan, tussentitels vet, onderschriften iets kleiner, en hoofdteksten gewoon standaard.

Of  het gekozen standaardlettertype  effectief ook gemakkelijk/comfortabel/vlot leesbaar is bij echt grote lappen tekst moet je gewoon testen.
Let ook op de tekengrootte (het ene lettertype staat ideaal bij 10pt, bij een ander kan dat 11 zijn, of 12) … en de ruimte tussen de tekens.
Kies voor een lettertype met een horizontaal karakter, die lezen echt beter, geloof me (klassiekers op papier: Times new roman, Arial, Lucida Sans… of hun directe alternatieven).

Concreet:
– beperk het aantal verschillende lettertypes (3 lijkt me het maximum. Geronimo Stilton-boeken zijn geen goeie referentie)
– kies voor de hoofdtekst een lettertype dat vlot leest.

Extra:
Over dat horizontaal karakter. Er zijn lettertypes met schreven (die ministreeptjes op de uiteinden), en andere zonder. Er wordt aangenomen dat de geschreefden beter zijn voor lange lappen tekst (want die vormen een lijn in de tekstrichting en sturen je ogen de goeie kant uit)… maar omdat er altijd uitzonderingen op de regel zijn (en misschien wel steeds meer) hou ik het op dat horizontaal karakter.

.

3. persoonlijkheid / karakter

De kans bestaat dat er na de 2 bovenstaande filters per categorie nog altijd een buslading lettertypes overblijven. Kies er degene uit die het best passen bij de aard van de tekst, en de gelegenheid waar ze gebruikt zal worden.

Advertenties

2 reacties so far
Plaats een reactie

Voor mijn afstudeerverslag moest (ten zeerste aangeraden) ik Times new Roman gebruiken omdat dit lettertype er wetenschappelijker uitzag. Ik wilde zelf Arial gebruiken.

Reactie door Marian

Omdat het er wetenschappelijker uitzag?
Zouden wetenschappers zich daardoor om de tuin laten leiden? (aannemende dat de beoordelaars ook wetenschappers zijn)

Reactie door Marc
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s