de Staat


Vorstvrij treinen
december 12, 2006, 21:08
Filed under: Sport | Tags: , , , , , , , ,

Misschien heeft u het ondertussen aan den lijve ondervonden en weet u het maar al te goed, maar sinds afgelopen weekend rijden de NMBS-kisten volgens een nieuwe uurregeling. Althans, dat is/was toch de bedoeling. Iemand al van de verzorgde vertragingen mogen proeven? Daar zit volgens mij een socio-cultureel project achter. Zo’n vertragingen, dat schept een band. Wij weten dat, maar die spoorgabbers weten dat ook. Op die nieuw-samengestelde treinen zitten nu mensen die vroeger de trein voor of na u namen. Om de kennismakingsgesprekken zo vlot mogelijk te laten verlopen beidt de NMBS zijn klanten dit jaar als kerstgeschenk wat gespreksstof aan. Zijn het geen schatjes? De (B)-mannen en vrouwen voelen niet enkel mee met wie in Vorst auto’s plooit, of vijst, of klikt, of telt, of schildert, of de verwarming test. Neen, zij denken ook aan u (als u gebruiker bent) ofte zij die de trein ‘nemen’ (als u bijvoorbeeld dagelijks in uw Vorst-product gaat dampen omdat die kloteverwarming rammelt, en niet van het sociale warme hart van de treinmedewerker mag genieten).

Maar die nieuwe dienstregeling dus, mijn kist vertrekt nu 5 minuten vroeger. Gewoontedier zijnde wil dat natuurlijk niet zeggen dat ik thuis ook 5 minuten vroeger vertrek (over vroeger opstaan gaan we het NIET hebben). Neen, Marc is deze week de Man op de Rand, de 1,6 kilometer tussen thuis en trein moeten uit noodzaak sneller verfietst worden. De Bende van Wim-moto-acrobatie-imitaties moeten even achterwege blijven. Wist u trouwens dat een mens met de jaren handiger wordt in dat handenvrije rijden? (voor u er ook maar aan denkt om te reageren, het is een retorische vraag). Als ik later (ja, later) een onverdraagzaam vetzakske geworden ben kan dat nog van pas komen om voorbijrazende auto’s uitgebreid weidse gebaren en obscene kerstwensen-of-andere-seizoensgroeten toe te werpen.

Maar mijn vroeger rijdende trein dus, voorlopig heb ik ze nog niet gemist. Door een uitgekiende voorbereiding werd het tijd/afstand-probleem al elke keer van een antwoord voorzien. Het element Beweging in de ondertitel van deze blog komt langzaam weer in zijn sportbetekenis tot leven. De zin om een (half)uurtje te gaan lopen is er nog steeds niet (call me a serreplantje, maar de combinatie van regen, wind en te lage temperaturen is niet uitnodigend, het moet ontspanning blijven hé), maarfitnessen lukt dan weer wel (en hoe!).

Toen ik nog een kop kleiner was gingen we met het internaat wel eens gewichtig gaan doen in zo’n zweetkot en in de hogere jaren was dat zelfs een onderdeel van de les lichamelijke opvoeding, maar echt veel Rambo heeft dat niet aan mijn building gebouwd. Dat laatste is nu ook niet de bedoeling, het doel van deze missie is het heropbouwen van een stevige conditie en tegelijkertijd op een vorstvrije manier de winter door te trainen. Geen winterstop dus dit jaar (alleen al daarom had ik aanleg om topvoetballer te worden). Sinds een maand kan je me dus zien zweten op zo’n fietstoestel, of een loopband, of crosstrainer (het langlaufmachien) of een step (het traploopmachien). Op termijn zal daar nog wel wat krachttraining bijkomen, maar voorlopig mogen we van op die toestellen de nieuwste fitness-trends bekijken.

Waar er jaren geleden op die fietstoestellen één knop stond om de weerstand te regelen zijn de nieuwe toestellen met computers uitgerust en houden ze ook bij wat je tikker in tussentijd doet. Ik had daar al van gehoord, maar ze nog niet gezien. Tijdens het zweten kan je trouwens rustig naar je favoriete dagtelevisies – want meer dan één tegelijk – kijken en Christina A. zien terwijl je Bono hoort (op de radio, het geluid van de tv’s staat uit).

Niet iedereen zit/loopt/puft natuurlijk naar die tv’s te kijken. Anderen zien de gebouwen aan de overkant van de straat, nog anderen lezen de Trends (geen Flair, Libelle, Humo of Dag allemaal, neen. Trends is blijkbaar de Fitness-lectuur), en de rest kijkt naar de halterheffers of spreekt met elkaar. Ja dat laatste gebeurt ook, en pas op, daar komt geen GSM aan te pas hoor, gewoon, op de ouderwetse manier, zonder uurroosters te moeten aanpassen. Ja, het kan nog, het mag nog. Zolang je na het trainen niet vergeet uit te loggen.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s